De eerste bladeren zijn geoogst

Bijna drie meter hoog waren ze al… Toch verbaasd over de snelheid waarmee de bomen waren gegroeid, liepen Alex Adounsa en Juriaan Jansen over de plantage. Naast hen Laurent Atchou, Janvier Djogbenou, Narcisse Faton en Olivier Azinmazon, onder wier leiding de plantage is bewerkt het afgelopen jaar.

Ruim zeshonderd bomen staan er nu; dankzij de gulle giften van onze donateurs mogelijk gemaakt.

En dit is nog maar het begin! Niet alleen het aantal bomen telt, juist ook de combinatie met andere gewassen; voor een evenwichtige en gezonde voedingsgrond.

Enkele bedrijven in Benin zijn in principe geïnteresseerd in samenwerking met PlanFutur om Moringa op de markt te brengen. Twee mogelijkheden hierbinnen —babyvoeding en voedingssupplement speciaal voor aidspatiënten— worden momenteel onderzocht.

Ondertussen is de eerste oogst gedaan: de gedroogde bladeren werden enthousiast fijngestampt in grote vijzels. Het groene poeder werd voorzichtig geproefd. Het oordeel: hoewel enigszins bitter, toch zeker niet onsmakelijk.

Met de landbouworganisatie in Benin wordt gesproken over een coöperatie waarin  boeren zich aansluiten die, naar voorbeeld van onze plantage, een deel van hun grond beschikbaar stellen voor productie van Moringa.  Als de afzet gegarandeerd kan worden, is dit voor de boeren een aantrekkelijk vooruitzicht.

En zo krijgt het project steeds meer vorm. Financiële steun, in de vorm van donaties en subsidies, blijft vooralsnog noodzakelijk.

De toekomst begint nu!

Alex Adounsa

Marijke Besselink